2018-03-17 08:01:30• hírek • Bede Emőke

Hetedik alkalommal hirdettek harcot a cigarettacsempészet ellen

A „Contrabanda e hotie! Te baga la puscarie.” címen futó kampány fő célkitűzése, hogy tudatosítsa a fogyasztókban a cigarettacsempészet és a feketepiac támogatásának lehetséges negatív hatásait. Mivel az északnyugati régió erőteljesen érintett ebben az ügyben, ezért Szatmárnémetiben dördült el a kampány startpisztolya.

A több intézmény közreműködése által megvalósuló kampány márciusban és áprilisban fut majd az ország határmenti megyéiben, különös tekintettel az északkeleti és az északnyugati régiókra, mivel ezek a csempészet által leginkább érintett zónák.
 

A tájékoztató eseményen jelen volt többek között a Novel Research felméréseket végző cég képviseletében Marian Marcu is, aki arról számolt be, hogy az ország északnyugati részében – melybe megyénk is tartozik – ötből egy eladott csomag cigaretta a feketepiacról származik, mely vélhetően csempészet útján jutott az országba. Százalékban kifejtve ez 19,8 százalékot jelent. Az országos átlag alacsonyabb, mindösszesen 15,6 százalék. Utóbbi számadat a 2017-es adatokhoz képest csökkenést jelent, tavaly ugyanis még stabil 16 százalékot mért a Novel Research.
 

Az észknyugati régiótól csak egyetlen más területen jelent nagyobb problémát a cigarettacsempészet kérdése, ez pedig nem más, mint az ország északkeleti része, ahol két forrásból is árad Romániába a zárjegy nélküli dohány: Ukrajnából és Moldvából. Itt a megvásárolt cigaretták 37,6 százaléka csempészet által került az értékesítőhöz, ez a nálunk tapasztalható mennyiség majdnem kétszerese. A szakértő azt is hozzáfűzte, erős kapcsolat figyelhető meg az fogyasztók anyagi helyzete és iskolázottsága között. A vékonyabb pénztárcájú dohányosok ugyanis sem amiatt nem aggódnak, hogy a feketepiacról származó cigaretta vásárlása által az országnak okoznak pénzügyi kiesést, sem amiatt, hogy az ismeretlen helyen és módon előállított cigaretta még a szokottnál is károsabb lehet egészségükre.
 

„A cigarettacsempészetet hajlamosan vagyunk úgy kezelni, mint ami nem hordoz magában veszélyt a társadalomra nézve. Épp emiatt alakulhatott ki az a helyzet, hogy sokaknak ez a legfőbb bevételi forrása. Ezeknek az embereknek azonban sürgősen rá kell jönniük, hogy a csempészet és az illegális kereskedelem nem lehet a túlélés záloga” –mondta el Andreea Paul, az INACO nonprofit szervezet elnöke, majd azt is kifejtette, hogy minden egyes százalékpont 35 millió euró kiesést jelent az országnak. Ez azt jelenti, hogy ha csak egyetlen százalékkal is sikerül csökkenteni az illegális cigarettakereskedelmet, akkor azzal már 35 millió eurót juttattunk vissza az államkasszába.
 

A „Contrabanda e hotie! Te baga la puscarie.” címen futó kampány immár hetedik a sorban, s mint a résztvevő intézmények képviselői elmondták, az utóbbi években több régióban is sikerült csökkenteni cigarettacsempészet mértékét a hasonló kezdeményezéseknek köszönhetően.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: